Aurora neemt afscheid – deel 1 van 3

Op de respectabele leeftijd van 109 jaar neemt Harmonie Aurora als zelfstandige vereniging afscheid van Dongen. Vanaf januari 2018 gaan Koninklijke Muziekvereniging Musis Sacrum en Harmonie Aurora verder in de fusievereniging “Koninklijke Muziekvereniging Dongen. In een drieluik nemen we graag afscheid van u. In deel 1 een korte terugblik op het verleden.

Het begin; ontstaan uit ‘Geduld Overwint’
In 1883 ontstond de harmonie “Geduld Overwint’. Na een roerige periode leek deze vereniging te zijn verdwenen om in 1908 weer te zijn heropgericht. Een jaar later gaat de harmonie verder onder de naam Harmonie Aurora. In al die jaren is het exacte moment van oprichting een discussiepunt gebleven. Uiteindelijk gaan we uit van 1908. Dat is in 2008 groots gevierd met het honderdjarig bestaan.

Grote diversiteit aan muziek
Die 109 jaar Aurora staat bol van muziek op straat. Serenades, carnavalsoptochten en andere bijzondere momenten die werden voorzien van muziek door Aurora. Maar ook werden er binnen concerten gegeven. Concerten met bekende Nederlanders, zoals Edwin Rutten (Ome Willem), Ernst Daniël Smid, Frank Groothof, Gerard van Maasakkers, Petra Berger en Tony Neef. Concerten met een thema, zoals een sprookjesconcert, een spaghetticoncert, een High teaconcert, een griezelconcert en een filmconcert.

Naar het buitenland
Niet alleen in Dongen en omgeving maakte Aurora muziek. Vele malen zijn er concerten gegeven in België. Daarnaast zijn er in de afgelopen 25 jaar meerdaagse concertreizen gemaakt naar Tsjechië, Polen, Italië en Frankrijk. Daar zijn bijvoorbeeld concerten gegeven diep onder de grond in een zoutmijn en op een plein naast de toren van Pisa.

Concoursen
Harmonie Aurora was ook ambitieus. Concoursen waren een manier om jezelf te presenteren maar vooral ook om te laten horen hoe goed het orkest was. En het orkest heeft bij tijd en wijlen op zeer hoog niveau gespeeld. Dat was niet onverdienstelijk voor een harmonie uit het mooie Dongen.

Afscheidsconcert 9 december 2017
Bijna 110 jaar brengt Harmonie Aurora muziek ten gehore in Dongen. Een periode die met hoogte- en dieptepunten. Na 109 jaar neemt Harmonie Aurora afscheid van Dongen en gaat op in nieuwe Koninklijke Muziekvereniging Dongen. Nog éénmaal zal Aurora muzikaal schitteren in een afscheidsconcert. Op zaterdag 9 december 2017 neemt Aurora afscheid in Café Aurora (thuishonk) van Dongen. U bent welkom vanaf 19:15 uur. Het concert start om 19:30 uur.